Oбележен Дан добровољних ватрогасаца Краљева 2021 – Полагање венаца

Свечаном седницом у Свечаној сали Градске управе града Краљева и полагањем венаца крај спомен-плоче, на згради некадашњег Ватрогасног дома, Добровољно ватрогасно друштво Краљево обележило је Дан добровољних ватрогасаца Краљева – 27. септембар.

Венце крај спомен-плоче на којој, поред имена оних који су погинули јуначком смрћу из Краљева и околине у Другом светском рату, стоји и: „Са овог места, 27. септембра 1941. године, по задатку Партије, чланови блех музике Добровољног ватрогасног друштва из Краљева пошли су и пробили се из окупираног града и ушли у састав краљевачког НОР одреда ‘Јово Курсула’…“, положили су представници и ветерани Добровољног ватрогасног друштва Краљево и Гасилске звезе Марибора, а у име града Краљева, пошту су одали заменик градоначелника града Краљева Вукман Ракочевић и помоћник градоначелника Марко Матовић. Continue reading „Oбележен Дан добровољних ватрогасаца Краљева 2021 – Полагање венаца“

Oбележен Дан добровољних ватрогасаца Краљева 2021 – Свечана седница

Свечаном седницом у Свечаној сали Градске управе града Краљева и полагањем венаца крај спомен-плоче, на згради некадашњег Ватрогасног дома, Добровољно ватрогасно друштво Краљево обележило је Дан добровољних ватрогасаца Краљева – 27. септембар.

Програм свечане седнице почео је химном „Боже правде“ у извођењу Ватрогасног оркестра „27. септембар“, а након поздравне речи председника Добровољног ватрогасног друштва Краљево Милутина Вукосављевића, потпредседник проф. Милоје Бајчетић говорио је о активностима друштва у претходној години.

Добровољно ватрогасно друштво Краљево је за успешну сарадњу, а поводом обележавања свог дана, доделило плакету Граду Краљеву односно Градској управи града Краљева, Добровољном ватрогасном савезу Србије, Министарству унутрашњих послова – Сектору за ванредне ситуације, Ватрогасном савезу града Ниша и града Београда, као и добровољним ватрогасним друштвима Смедерева, Ужица и Рашке. Continue reading „Oбележен Дан добровољних ватрогасаца Краљева 2021 – Свечана седница“

Други радни састанак у оквиру израде Стратегије развоја мреже ДВД

Други радни састанак чланова мреже Градског ватрогасног савеза Краљево са фирмом МСП консалтинг у оквиру израде Стратегије развоја мреже добровољних ватрогасних друштава на територији града Краљева одржан је у сали Ватрогасног дома у Краљеву.

На састанку је изнет нацрт Стратегије који је уобличен после првог састанка за нашим члановима. Изнета је анализа законодавног и стратешког оквира на националном и локаном нивоу у области заштите шума од пожара и цивилне заштите, као и додатно мапирање постојећих стручних и техничких капацитета. Разрађени су ставови у дефинисању циљева мреже и мера за њихово постизање и стручна подршка у Continue reading „Други радни састанак у оквиру израде Стратегије развоја мреже ДВД“

Краљевачки добровољци на смотри добровољних ватрогасних друштава Србије у Новом Саду

Добровољна ватрогасна друштва која чине Градски ватрогасни савез Краљево учествовала су на смотри Добровољних ватрогасних друштава Србије на Тргу слободе у Новом Саду, поводом примопредаје опреме, коју им је донирало Министарство унутрашњих послова.

На смотри је учествовало 200 ватрогасних друштава из целе Србије, приказане су вежбе и представљена је набављена опрема. Осим тога, одржана је и презентација историјата Добровољних ватрогасних друштава, а грађани су могли да се упознају са развојем добровољног ватрогаства у Србији од 1852. до 2021. године. Наиме, на Тргу слободе су била изложена ватрогасна возила, поређана по старости, од оног из 1857. године до оног из 2015. године, уз пратећу посаду у оделима из тих периода. Такође, представљена су и возила која се користе у оперативном саставу ДВД, а нека од њих су донација МУП-а. Continue reading „Краљевачки добровољци на смотри добровољних ватрогасних друштава Србије у Новом Саду“

Одржан уводни тренинг за ЕКО-СИСТЕМ партнере у Београду

Уводни тренинг за партнере у оквиру програма ЕКО-СИСТЕМ окупио је преко 30 учесника који су представљали 12 мрежа из целе Србије. Тродневни тренинг одржан је у Београду, од 15. до 17. септембра, у организацији Младих истраживача Србије. Тренинг је намењен партнерима чијих 13 пројеката је ове године подржано кроз грантове у склопу ЕКО-СИСТЕМ програма, а део тог тима је и Градски ватрогасни савез Краљево.

Уводни тренинг је део серије тренинга који ће се одржати у оквиру програма, будући да је једна од његових главних компоненти оснаживање организација цивилног друштва кроз едукацију и подршку.

Први дан тренинга био је посвећен представљању пројеката и међусобном повезивању организација које се баве заштитом животне средине, као и предавању на тему спровођења акционих планова и планова мониторинга.

Continue reading „Одржан уводни тренинг за ЕКО-СИСТЕМ партнере у Београду“

Први радни састанак поводом израде Стратегије развоја мреже ДВД-ова

У сали Ватрогасног дому у Краљеву одржан је први радни састанак чланова мреже Градског ватрогасног савеза Краљево у оквиру израде Стратегије развоја мреже добровољних ватрогасних друштава на територији града Краљева.

Средства за израду Стратегије обезбеђена су на основу пројекта „Заједно можемо да заштитимо наше шумe!“ који ДВД Краљево спроводи у оквиру Програма подршке „Екосистем – подршка реформама у заштити животне средине” који реализују Млади истраживачи Србије, а подржава Шведска.

Уговор за израду Стратегије добила је фирма МСП консалтинг, чији су представници упознали чланове мреже ДВД са методологијом израде стратешког плана Continue reading „Први радни састанак поводом израде Стратегије развоја мреже ДВД-ова“