Округли сто „Међусекторска сарадња у области очувања шума“

Округли сто „Међусекторска сарадња у области очувања шума“ само је једна од активности предвиђених пројектом “Заједно можемо да заштитимо шуме”. Пројекат спроводи ДВД Краљево у сарадњи са мрежом добровољних ватрогасних друштава из града на Ибру, а у оквиру програма “Екосистем – подршка реформама у заштити животне средине!”, за чију су реализацију задужени Млади истраживачи Србије, а финансира га Шведска.

Поред представника добровољних ватрогасних друштава, на округлом столу учествовали су представници Сектора за ванредне ситуације у Краљеву, Града Краљева, Одељења за послове цивилне заштите, Шумарског факултета из Београда-наставна база на Гочу, краљевачког Аеро-клуба, као и представници ловачких и планинарских удружења у Краљеву.

Приликом припремања овог пројекта пошли смо од значаја који шуме имају за животну средину и човека, истакла је Катарина Димитирјевић, председница Женске секције Добровољно ватрогасног друштва Краљево. Она је подсетила да су шуме један од кључних фактора у борби против климатских промена и имају велики значај када је у питању ублажавање глобалног загревања, јер спречавају Continue reading „Округли сто „Међусекторска сарадња у области очувања шума““

Позив за достављање понуда – услуга кетеринга за 6 округлих столова

Добровољно ватрогасно друштво Краљево објављује позив за достављање понуда за услугу – кетеринг за потребе организације 6 округлих столова. 

Понуде ће се прикупљату у периоду од 24.11.2021. до 26.11.2021. године, а средства за ову услугу обезбеђена су у оквиру пројекта „Заједно можемо да заштитимо наше шумe!“ који ДВД Краљево спроводи у оквиру Програма подршке „Екосистем – подршка реформама у заштити животне средине” подржаним од стране Шведске.

Тродневна радионица о екологији у ДВД Краљево – прилог ТВ Мелос

Протеклог викенда одржана је тродневна радионица на којој је професорка Сунчица Вјештица, др техничких наука, говорила о негативним последицама немарног односа према природи – загађењу ваздуха, воде, земљишта, климатским променама и чињеници да еколошко образовање треба да пружи сигурна знања о основним еколошким питањима, информације о заштити животне средине, као и савете на који начин је најбоље користити природне ресурсе.

Прилог ТВ Мелос – Краљевачка хроника, од 15. новембра 2021. године

Continue reading „Тродневна радионица о екологији у ДВД Краљево – прилог ТВ Мелос“

Шуме су снага државе

Вековима је Србија била обрасла густим шумама, а за само два просечна људска века шуме су посечене, изгореле или страдале на неке друге начине, са око 60% површина; има ли начина да се то промени?

У доба Вука Караџића, забележио је отац српске азбуке, Србија је „сва осим равница била обрасла шумом. По највишим деловима расле су букове, потом грабове, лескове, липове, клекове, па брезове шуме“. И Јосиф Панчић забележио је 1869. године: „Гледајући са Копаоника, већину запада заузима наша Србија, готово скроз покривена густом шумом.”

Век и по касније, Србија, ако се упореди са многим земљама Европске Уније, једна је од најсиромашнијих, јер очуване шуме покривају само око једне петине њене територије. То значи да су за само два просечна Ијудска века у Србији посечене, изгореле или страдале на неке друге начине, шуме са око 60% некада шумовитих површина. У Добровољном ватрогасном друштву Краљево – решени су да то промене.

Један од начина је реализација пројекта „Заједно можемо да заштитимо наше шуме!“ којим ДВД Краљево учествује у оквиру ЕКО–СИСТЕМ програма. Continue reading „Шуме су снага државе“

ДВД Краљево у посети Студеници

У оквиру ЕКОСИСТЕМ пројекта „Заједно можемо да заштитимо наше шуме“, који ДВД Краљево спроводи са Младим истраживачима Србије, а уз подршку Шведске, посетили смо ДВД Студеница са партнерима из МИС и амбасаде Шведске.

Снимак РТС – Емисија „Србија данас“.

Continue reading „ДВД Краљево у посети Студеници“