Obeležen Dan dobrovoljnih vatrogasaca Kraljeva 2021 – Polaganje venaca

Svečanom sednicom u Svečanoj sali Gradske uprave grada Kraljeva i polaganjem venaca kraj spomen-ploče, na zgradi nekadašnjeg Vatrogasnog doma, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo obeležilo je Dan dobrovoljnih vatrogasaca Kraljeva – 27. septembar.

Vence kraj spomen-ploče na kojoj, pored imena onih koji su poginuli junačkom smrću iz Kraljeva i okoline u Drugom svetskom ratu, stoji i: „Sa ovog mesta, 27. septembra 1941. godine, po zadatku Partije, članovi bleh muzike Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kraljeva pošli su i probili se iz okupiranog grada i ušli u sastav kraljevačkog NOR odreda ‘Jovo Kursula’…“, položili su predstavnici i veterani Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo i Gasilske zveze Maribora, a u ime grada Kraljeva, poštu su odali zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Vukman Rakočević i pomoćnik gradonačelnika Marko Matović.

Predsednik Vatrogasnog saveza Maribora – Gasilske zveze, član Vatrogasnog saveza Slovenije, Slavko Kramberger istakao je da je velika čast što se ove godine obeležava i 40 godina neraskidivog prijateljstva naših naroda i uspešne saradnje sa kraljevačkim kolegama.

Urednik časopisa „Kraljevački vatrogasac“, kraljevački hroničar Milan Matijević, podsetio je na jedan od najvećih poduhvata kraljevačkih vatrogasaca i Vatrogasnog orkestra u toku nemačke okupacije našeg grada, koji se odigrao 27. septembra.

Kako je istakao potpredsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo Miloje Bajčetić, kraljevačko vatrogasno društvo jedno je od najboljih u Srbiji. Pored oformljenih čak sedam vatrogasnih društava u mesnim zajednicama, ima i dobrovoljnu vatrogasnu jedinicu sa 30 članova, pa je i po broju članova jedno od najvećih u našoj zemlji, a sve jedinice su kompletno opremljene.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *