Održana finalna radionica za članove dobrovoljnih vatrogasnih društava u Studenici

Posle održanih radionica za članove DVD u mestima bližim Kraljevu, danas je u konaku manastira Studenica održana i finalna radionica – diskusija o zaštiti šuma i šumskog biodiverziteta od posledica koje izazivaju šumski požari u okolini naše pravoslavne svetinje i svetskog kulturnog dobra na listi UNESCO kulturne baštine.

Angažovani uvodničar je i ovog puta bila Sunčica Vještica, dr tehničkih nauka iz Novog Sada. Izmežu ostalog, napomenuto je da Zakon o šumama, sa poslednjom verzijom iz 2018 godine i Strategija razvoja šumarstva iz 2006. godine, ključni su dokumenti, ali je ova regulativa zanemarena, pa se sada u našoj zemlji šume ne prepoznaju kao pojedinačan potencijal i kapital države, već su podvedene pod jednu grupu planskih aktivnosti.

I na ovoj radionici je preovlađivalo to da je jedan od ključnih problema eksploatacije šuma i to što, recimo, „Srbijašume“ i čuvaju i eksploatišu šumu.

– To je super kada je situacija idealna, ali kod nas jednostavno nije tako i zbog toga šume bivaju uništene, a zadatak civilnog sektora, poput naših dobrovoljnih vatrogasnih društava je da naše šume sačuvamo – ocenjeno je tokom diskusije.

Ove radionice deo su aktivnosti projekta “Zajedno možemo da zaštitimo naše šume!” u okviru Programa „Ekosistem – podrška reformama u zaštiti životne sredine” koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *