DVD Kraljevo obeležilo 27. septembar

U oviru obeležavanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Kraljevo, u utorak 27. septembra 2022. godine najpre je održana svečana sednica DVD Kraljevo i Izvršnog odbora Vatrogasnog saveza Srbije.

Na sednici su uručene plakete najboljim saradnicima i prijateljima DVD Kraljevo, a promovisani su vatrogasni i viši vatrogasni oficiri.

Učenice koje su bile najbolje na literarnom i likovnom konkursu „Šume su pluća naše planete, zaštitimo ih“ predstavile su svoje radove: Prvo mesto Maša Dašić, drugo Sofija Stojanov i i treće Dunja Županjac.

Nakon sednice, gradski čelnici i članovi vatrogasnih delegacija (kraljevačkog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Vatrogasne zveze (saveza) slovenačkog Maribora, kao i još nekoliko DVD iz gradova u okruženju, položili su vence.na spomen-ploču pored starog Vatrogasnog doma u Ulici Toplice Milana, iz kojeg je vatrogasni orkestar 27. septembra. 1941. godine krenuo i izašao iz okupiranog Kraljeva, kako bi se pridružio  partizanskom odredu „Jovo Kursula” na Goču.

– Članovi vatrogasne čete su tog dana obukli više uniformi, jednu preko druge, spalili arhivu, onesposobili telefon, zasvirali koračnicu, paradnim korakom prošli pored nemačke straže na mostu i prebacili se do Goča, gde su su se priključili partizanskom odredu „Jovo Kursula“ – podsetio je kraljevački hroničar dr Milan Matijević.

Miloje Bajčetić, potpredsednik Dobrovoljnog društva vatrogasaca Kraljevo, čestitao je svim kolegama vetrogascima 27. septembar.

– Za ponos je što je naše Dobrovoljno vatrogasno društvo u Kraljevu jedno od najboljih u Srbiji, a uspeli smo da formiramo DVD i u još sedam seoskih mesnih zajednica. Radimo na edukaciji mladih i imamo veoma aktivnu Žensku vatrogasnu sekciju u kojoj su, uglavnom visokobrazovane pripadnice lepšeg pola. Učestvovali smo na gašenju šumskih požara na celoj teritoriji Kraljeva, a posebno je bilo aktivno DVD Studenica na čijoj teritoriji se dešavao najveći broj šumskih požara koji su uspešno i brzo ugašeni. Gradimo vodozahvate na područjima gde nema dovoljno vode, kao što su Stolovi i Goč, kako bi vatrogasci imali pristup vodi za gašenje početnih šumskih požara koje je najbitnije ugasiti pre nego što se razbuktaju – istakao je Bajčetić.

Saradnja vatrogasaca Kraljeva i Maribora traje već 22 godine. Mnogi od njih su u međuvremenu postali i kućni prijatelji. Danas je delegacija slovenačkih vatrogasaca položila vence na spomen ploču, sa željom da se saradnja starijih produži i na neke nove generacije vatrogasaca, koji će taj poseban odnos shvatiti kao nešto što dolazi „iz srca”, a ne kao neku izmišljenu političku obavezu.

U Kraljevu boravi i Slavko Kramberger, predsednik Vatrogasnog saveza Maribora koji je podsetio da je od bratimljenja Kraljeva i Maribora prošla već 41 godina.

Centralna Srbija ima oko 70.000 dobrovoljnih vatrogasaca, a  Kraljevo ih ima više od 300 aktivnih. Društvo dobrovoljnih vatrogasaca Kraljeva osnovano je 1. januara 1933. (tada samo kao četa, društvo postaje pet godina kasnije). U početku im je sedište bilo u kraljevačkoj Čika Ljubinoj ulici u staroj električnoj centrali, a već više od pola veka nalaze se na današnjoj adesi u Ulici Vojvode Stepe.

Kraljevo je prvi grad u Srbiji koji je formirao dobrovoljna vatrogasna društva u selima.

Društvo ima odličnu saradnju sa vatogascima Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Grčke i Kipra, a svojim rezultatima nastoje da opravdaju sve ono što su generacije vatrogasaca radile decenijama pre njih.

Širi izveštaj i video materijale sa obeležavanja ovog događaje možete pogledati na Portalu Krug: https://www.krug.rs/drustvo/na-danasnji-dan-1941-hrabri-vatrogasci-prevarili-su-nemacke-straze-video/

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *