ДВД Краљево обележило 27. септембар

У овиру обележавања Добровољног ватрогасног друштва (ДВД) Краљево, у уторак 27. септембра 2022. године најпре је одржана свечана седница ДВД Краљево и Извршног одбора Ватрогасног савеза Србије.

На седници су уручене плакете најбољим сарадницима и пријатељима ДВД Краљево, а промовисани су ватрогасни и виши ватрогасни официри.

Ученице које су биле најбоље на литерарном и ликовном конкурсу „Шуме су плућа наше планете, заштитимо их“ представиле су своје радове: Прво место Маша Дашић, друго Софија Стојанов и и треће Дуња Жупањац.

Након седнице, градски челници и чланови ватрогасних делегација (краљевачког Добровољног ватрогасног друштва, Ватрогасне звезе (савеза) словеначког Марибора, као и још неколико ДВД из градова у окружењу, положили су венце.на спомен-плочу поред старог Ватрогасног дома у Улици Топлице Милана, из којег је ватрогасни оркестар 27. септембра. 1941. године кренуо и изашао из окупираног Краљева, како би се придружио  партизанском одреду „Јово Курсула” на Гочу.

– Чланови ватрогасне чете су тог дана обукли више униформи, једну преко друге, спалили архиву, онеспособили телефон, засвирали корачницу, парадним кораком прошли поред немачке страже на мосту и пребацили се до Гоча, где су су се прикључили партизанском одреду „Јово Курсула“ – подсетио је краљевачки хроничар др Милан Матијевић.

Милоје Бајчетић, потпредседник Добровољног друштва ватрогасаца Краљево, честитао је свим колегама ветрогасцима 27. септембар.

– За понос је што је наше Добровољно ватрогасно друштво у Краљеву једно од најбољих у Србији, а успели смо да формирамо ДВД и у још седам сеоских месних заједница. Радимо на едукацији младих и имамо веома активну Женску ватрогасну секцију у којој су, углавном високобразоване припаднице лепшег пола. Учествовали смо на гашењу шумских пожара на целој територији Краљева, а посебно је било активно ДВД Студеница на чијој територији се дешавао највећи број шумских пожара који су успешно и брзо угашени. Градимо водозахвате на подручјима где нема довољно воде, као што су Столови и Гоч, како би ватрогасци имали приступ води за гашење почетних шумских пожара које је најбитније угасити пре него што се разбуктају – истакао је Бајчетић.

Сарадња ватрогасаца Краљева и Марибора траје већ 22 године. Многи од њих су у међувремену постали и кућни пријатељи. Данас је делегација словеначких ватрогасаца положила венце на спомен плочу, са жељом да се сарадња старијих продужи и на неке нове генерације ватрогасаца, који ће тај посебан однос схватити као нешто што долази „из срца”, а не као неку измишљену политичку обавезу.

У Краљеву борави и Славко Крамбергер, председник Ватрогасног савеза Марибора који је подсетио да је од братимљења Краљева и Марибора прошла већ 41 година.

Централна Србија има око 70.000 добровољних ватрогасаца, а  Краљево их има више од 300 активних. Друштво добровољних ватрогасаца Краљева основано је 1. јануара 1933. (тада само као чета, друштво постаје пет година касније). У почетку им је седиште било у краљевачкој Чика Љубиној улици у старој електричној централи, а већ више од пола века налазе се на данашњој адеси у Улици Војводе Степе.

Краљево је први град у Србији који је формирао добровољна ватрогасна друштва у селима.

Друштво има одличну сарадњу са ватогасцима Словеније, Хрватске, Немачке, Грчке и Кипра, а својим резултатима настоје да оправдају све оно што су генерације ватрогасаца радиле деценијама пре њих.

Шири извештај и видео материјале са обележавања овог догађаје можете погледати на Порталу Круг: https://www.krug.rs/drustvo/na-danasnji-dan-1941-hrabri-vatrogasci-prevarili-su-nemacke-straze-video/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *