Објављен едукативни видео серијал на тему заштите шума од пожара

У питању су занимљиви видео прилози који младима треба да приближе важност превентивног деловања у заштити шума, значај волонтеризма, добровољног ватрогаства и улогу жена у његовом развоју

Реализација едукативног серијала који се састоји од кратких видео прилога на тему заштите шума од пожара једна је од активности медијске кампање ’’Шуме су плућа наше планете, заштитимо их!“. Добровољно ватрогасно друштво (ДВД) Краљево овим пројектом желело је да различитим акцијама допре до шире јавности – свих грађана Краљева, како би они могли да препознају значај заштите шума, разумели механизме превентивног деловања и значај развоја добровољног ватрогаства и волонтеризма. Посебан фокус у медијској кампањи стављен је на улогу жена у добровољном ватрогаству и превентивном деловању.

Добровољно ватрогасно друштво Краљево основано је 1933. године, а оно што је поред сарадње са институцијама друштва укљученим у систем цивилне заштите допринело вишедеценијском трајању овог друштва представљала је управо његова спремност да за своје активности  заинтересује и у њих их укључи и младе.

Због тога је организација Младих истраживача Србије, која је у предходне две године спроводила у Србији пројекат „Екосистем – подршка реформама у заштити животне средине” уз подршку Владе Шведске, у ДВД-у Краљево препознала правог партнера за реализацију и другог дела пројекта „Шуме су плућа наше планете – заштитимо их“.

Почетком октобра – на краљевачкој страни планине Гоч, организована је едукација младих о значају шума и шумских подручја, начинима њиховог очувања као и превенцији од шумских пожара. Еколошки камп одржан је у наставној бази Шумарског факултета из Београда, а учесници кампа били су средњошколци из Краљева, Кладова, Куршумлије и Трстеника. На њему су полазници могли да се упознају са планинарском и ватрогасном опремом, како да користе мапе и другу опрему која им помаже за сналажење у природи. Месец дана касније одржан је и други део кампа на којем су учесници кампа засадили 150 садница јеле и 50 садница планинског јавора.

Био је то начин да млади у пракси уче о правилом понашања у шумских подручјима, о начинима препознавања ризичног понашања и потенцијалних пожара, као и како да делују у случају да се пожар деси.

Један од едукативних видео прилога говори управо о овим активностима и даје одговор: Шта су млади научили о значају шума током акција ДВД Краљево?

Уз обуку о правилом понашању у шумских подручјима, о начинима препознавања ризичног понашања и потенцијалних пожара, као и како да делују у случају да се пожар деси млади актери  пројекта названог „Шуме су плућа наше планете – заштитимо их“ освежили су и оснажили своја знања о значају шума стечена током свог редовног школовања. Други прилог говори баш о овој теми.

Главни извор прерађеног  кисеоника без кога не би било живота на планети јесу шуме. Колики је значај само једног стабле речито гово ри податак да само једно развијено дрво бора или неког другог сличног дрвета има површину листова која може да покрије од 40 до више од 120 ари земљишта кисеоником, зависно од врсте дрвета.

Дрвеће дословно удише угљен-диоксид кроз површину својих листова, након што га ми издахнемо било као биолошки отпад или нуспродукт сагоревања енергената. Дрвеће  издише кисеоник као свој биолошки отпад, па је јасно да би без дрвећа наша атмосфера  била отровна за нас.

О непроцењивом значају и мултисекторском доприносу шума човеку, младима је  током спровођења пројекта „Шуме су плућа наше планете – заштитимо их“ говорила професорка Факултета Футура Сунчица Вјештица, др техничких наука. Послушајте остатак њене поруке да су „шуме изузетан потенцијал са аспекта животне средине, богатства, а са аспекта снаге и – велика снага једне државе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *