Obuka mladih u DVD Kraljevo za pisanje projekata i upravljanje njima

U okviru EKO sistem programa, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije i Ambasadom Švedske, ove jeseni je realizovan EKO kamp na Goču na kojem su članovi Dobrovoljno vatrogasnog društva Kraljevo, u okviru projekta „Zajedno možemo da zaštitimo naše šume 2“ sa mladima radili program edukacije sa ciljem da kod njih podigne informisanost o značaju protivpožarne zaštite šuma, da pokrene volonterski aktivizam, a zatim su zajedno i pošumili deo obronaka ove planine. Sada smo otišli – korak dalje, objašnjava Mirjana Prodanović, vatrogasna oficirka iz Ženske sekcije DVD Kraljevo i dodaje:
– Primetili smo interesovanje mladih učesnika kampa za dodatnim znanjem: iskazali su želju da nauče da sami pripreme svoj predlog projekta, da razviju svoju projektnu ideju, da znanja koja su usvojili na Eko kampu na Goču – realizuju kroz predlog nekog novog projekta. Upravo iz tog razloga smo pokrenuli ovaj program edukacije koji podrazumeva obuku za pisanje i upravljanje projektima koje planirano da realizujemo kroz četiri radionice.
Na prvoj radionici polaznici su učili osnove razvijanja prvobitne ideje, a na drugoj metodu matrice logičkog okvira koja je osnova za pripremu, realizaciju i praćenje svih projekata, na način na koji se ove matrice primenjuju za realizaciju projekata koje mogu da podrže Evropska unija i organizacije Ujedinjenih Nacija.

– Očekujem da ćemo, kada završimo ove programe obuka izaći sa jednom novom projektnom idejom koju će polaznici biti spremni da sami realizuju i da naprave prve korake u svom društvenom aktivizmu u oblasti zaštite životne sredine. Želimo da ih obučimo da stečena znanja mogu da primene kroz razvoj svoje projektne ideje i da im prenesemo svoja dosadašnja, vrlo bogata iskustva – kaže naša sagovornica.

Za edukaciju za pisanje projekata prijavilo se šest polaznika od kojih su četiri bili učesnici kampa na Goču.
– Za nas je ova vrsta interesovanja odličan nastavak projekta, jer pokazuje njegovu održivost i rezultate kakve smo realno i očekivali zbog činjenice da će polaznici stečeno znanje primeniti u praksi, čiji je cilj da ideju koju će polaznici edukacije razviti „upakujemo“ u jedan projekat koji bi imao samostalno mogao da konkuriše za dodelu sredstava u oblasti zaštite šuma i uopšte zaštite životne sredine – kažu u DVD Kraljevo.
Očekivanja i polaznika edukacija za pisanje projekata su velika, jer – kako sami ističu, i njima je projekat „Zajedno možemo da zaštitimo naše šume 2“ pomogao da prošire vidike i da ih ekološki osvesti toliko da požele da sve ono što su naučili počnu da šire i na druge.

Tekst se nalazi i na Portalu Krug: https://www.krug.rs/projekti/dvd-kraljevo-obuka-mladih-za-pisanje-projekata-i-upravljanje-njima/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *