Обука младих у ДВД Краљево за писање пројеката и управљање њима

У оквиру ЕКО систем програма, у сарадњи са Младим истраживачима Србије и Амбасадом Шведске, ове јесени је реализован ЕКО камп на Гочу на којем су чланови Добровољно ватрогасног друштва Краљево, у оквиру пројекта „Заједно можемо да заштитимо наше шуме 2“ са младима радили програм едукације са циљем да код њих подигне информисаност о значају противпожарне заштите шума, да покрене волонтерски активизам, а затим су заједно и пошумили део обронака ове планине. Сада смо отишли – корак даље, објашњава Мирјана Продановић, ватрогасна официрка из Женске секције ДВД Краљево и додаје:
– Приметили смо интересовање младих учесника кампа за додатним знањем: исказали су жељу да науче да сами припреме свој предлог пројекта, да развију своју пројектну идеју, да знања која су усвојили на Еко кампу на Гочу – реализују кроз предлог неког новог пројекта. Управо из тог разлога смо покренули овај програм едукације који подразумева обуку за писање и управљање пројектима које планирано да реализујемо кроз четири радионице.
На првој радионици полазници су учили основе развијања првобитне идеје, а на другој методу матрице логичког оквира која је основа за припрему, реализацију и праћење свих пројеката, на начин на који се ове матрице примењују за реализацију пројеката које могу да подрже Европска унија и организације Уједињених Нација.

– Очекујем да ћемо, када завршимо ове програме обука изаћи са једном новом пројектном идејом коју ће полазници бити спремни да сами реализују и да направе прве кораке у свом друштвеном активизму у области заштите животне средине. Желимо да их обучимо да стечена знања могу да примене кроз развој своје пројектне идеје и да им пренесемо своја досадашња, врло богата искуства – каже наша саговорница.

За едукацију за писање пројеката пријавило се шест полазника од којих су четири били учесници кампа на Гочу.
– За нас је ова врста интересовања одличан наставак пројекта, јер показује његову одрживост и резултате какве смо реално и очекивали због чињенице да ће полазници стечено знање применити у пракси, чији је циљ да идеју коју ће полазници едукације развити „упакујемо“ у један пројекат који би имао самостално могао да конкурише за доделу средстава у области заштите шума и уопште заштите животне средине – кажу у ДВД Краљево.
Очекивања и полазника едукација за писање пројеката су велика, јер – како сами истичу, и њима је пројекат „Заједно можемо да заштитимо наше шуме 2“ помогао да прошире видике и да их еколошки освести толико да пожеле да све оно што су научили почну да шире и на друге.

Текст се налази и на Порталу Круг: https://www.krug.rs/projekti/dvd-kraljevo-obuka-mladih-za-pisanje-projekata-i-upravljanje-njima/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *