Округли сто: Сарадња планинарских и ватрогасних друштава у области заштите шума

Шуме имају немерљив значај за животну средину: доприносе производњи кисеоника, апсорбују угљен-диоксид, умањују буку, утичу на пречишћавање атмосферске воде, штите од штетног дејства ветра, спречавају ерозију земљишта, имају заштитну улогу у случају поплава, ублажавају процес климатских промена… О њиховом значају било је речи на састанку организованог у склопу пројекта „Заједно можемо да заштитимо наше шуме 2“ који реализују Добровољно ватрогасно друштво (ДВД) Краљево и шест подручних добровољних ватрогасних друштава из Краљева која су чланови Градског ватрогасног савеза Краљево.

Како су активности овогодишњег пројекта усмерене на унапређење сарадње ватрогасних друштава и удружења планинара на заштити шумских ресурса на локалном нивоу, овај састанак био је прилика да се истакне и значај волонтерског активизма младих.

Како је, причајући о искуству сарадње са колегама из Словеније истакао Александар Лазовић, председник Градског ватрогасног савеза Краљево, „и један пожар је много“:

– Ми смо, размењујући искуства говорили где смо све угасили пожаре, а они су говорили о превентиви да до пожара не дође, што јесте и наш циљ – рекао је Лазовић, који је позвао представнике планинарских друштава који су присуствовали састанку да помогну својим искуствима баш у том превентивном делу: запажањима где су на терену опасности од пожара највеће или предлогом локација где би водозахвати за гашење пожара требало да буду изграђени.

Милутин Вукосављевић Вукас, председник ДВД Краљево истакао је да је циљ пројекта саборност свих актера у свакој ситуацији у којој су шуме угрожене:

– Зато већ годинама настојимо да укључимо што више људи, да умрежавамо све који би у превентиви могли да допринесу заштити шума. Често се присетим речи Слободана Стојановића који у Марибору ради сличан посао, јер ми је 2001. године рекао: „Џаба нама за гашење пожара сви професионалци, ми ништа не бисмо могли да урадимо без 5.000 мариборских добровољних ватрогасаца“.

О пројекту и његовим приоритетним циљевима говорила је Катарина Димитријевић, председница женске секције ДВД Краљево и координаторка овог пројекта:

– Акцентом на превентивно деловање свих актера у систему цивилне заштите, али и на обученост за брзо реаговање, реализацијом пројекта желимо да допринесемо активнијем укључивању организација цивилног друштва у спровођење превентивних мера за заштиту шумских ресурса кроз унапређену сарадњу ватрогасних друштава и удружења планинара на заштити шума.

Тако ће 10 чланова планинарских друштава до краја пројекта добити (за њих бесплатну) двомесечну обуку противпожарне едукације. Биће организован и округли сто у циљу дефинисања оквира будуће сарадње ДВД и планинарских друштава са територије Краљева и потписивање споразумао партнерству.

Загорка Штављанин, стручни консултант, изнела је предлоге унапређења сарадње планинарских и добровољних ватрогасних друштава, оцењујући да су у циљеве овог пројекта имплементиране праве ствари, као и да је претходно успешно реализовани пројекат, можда прави доказ да овај пројекат у свему одговара начелима Стратегије за развој шумарства.

Она је и у складу са начелима Стратегије развоја савеза ДВД на територији Краљева са акционим планом за период од 2022. до 2027. године и SWOT анализом у којој су идентификоване слабости међу којима је и она која се тиче међусекторске сарадње.

Немања Вукадиновић, стручни консултант ангажован за израду споразума о сарадњи ДВД Краљево и планинарских друштава истакао је да ће он подразумевати постављање 15 инфо табли за излетнике (не за планинаре, јер они максимално воде рачуна о природи), али и опремање планинарских домова средствима за ручно гашење шумских пожара.

Пројекат ће допринети и информисању грађана, пре свега младих, о значају заштите шума, јер је планирано и организовање волонтерског кампа на којем ће млади бити едуковани о значају и заштити шума, али и о томе како да се снађу у природи и да својим понашањем спрече настанак пожара.
Локација за изградњу једног резервоара воде биће одабрана на безводном шумском подручју за потребе израде пројектно – техничке документације.

Пројекат који се реализује у оквиру ЕКО-СИСТЕМ програма – подршка реформама у заштити животне средине трајаће до краја ове године. „Заједно можемо да заштитимо наше шуме 2” је део активности у оквиру програма ЕКО-СИСТЕМ који реализују Млади истраживачи Србије, а подржава Шведска.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *