Prvi deo eko kampa za mlade „Šume su pluća naše planete – zaštitimo ih“ održan na Goču

Prvi deo ekološkog kampa „Šume su pluća naše planete – zaštitimo ih“, na kojem je učestvovalo 18 srednjoškolaca iz Kraljeva, Kladova, Kuršumlije, Trstenika, održan je 1. i 2. oktobra u nastavnoj bazi Šumarskog fakulteta iz Beograda na planini Goč.

Cilj kampa jeste da se kod učesnika, kroz edukacije o značaju šuma, lošem uticaju uništavanja i važnosti protivpožarne prevencije šuma, ojača ekološka svest, podstaknu pozitivne navike u ponašanju prema prirodi i da se u svojim mestima zainteresuju za rad u lokalnim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine i civilnom zaštitom.

Učesnici eko kampa su imali priliku da se, tokom predavanja, upoznaju sa šumskim resursima Srbije i zaštićenim područjima grada Kraljeva, ulogom šumskih ekosistema u kontekstu klimatskih promena, vrstama i karakteristikama šumskih požara kao najekstremnijim načinom uništavanja šuma.

Upoznavanje sa osnovama snalaženja i orijentacije u prirodi organizovano je kroz interaktivnu radionicu na kojoj su se učesnici imali priliku da steknu praktična znanja i veštine (čitanje karata, kretanje po azimutu, kako koristiti busolu…).

Organizovana je i osnovna obuka upoznavanja sa planinom, planinarskom opremom, kretanjem po planini, šta se radi kada moderna navigacija, na koju se u planini mnogi oslanjaju – ostane nema. Predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo predstavili su vatrogasnu opremu i sredstva za gašenje požara. Većina učesnika kampa prvi put je uživo videla kako izgledaju prava planinarska i vatrogasna oprema.

Edukativni deo na terenu realozovan je pešačenjem planinarskom stazom do Cvetnih livada, tokom kojeg su se učenici upoznali sa prirodom Goča, vrstama drveća, lekovitog bilja i pečuraka koje tu rastu.

Svakom učesniku kampa obezbeđen je planinarski komplet: majice, rančevi i dr. sitnije stvarčice koje su potrebne za šetanje po planini.
Za drugi deo kampa, koji će se održati početkom novembra, planirana je akcija pošumljavanja.

Eko kamp „Šume su pluća naše planete–zaštitimo ih“ je deo aktivnosti projekta „Zajedno možemo da zaštitimo naše šume 2“ koji sprovodi Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo u saradnji sa Gradskom vatrogasnim savezom Kraljeva u okviru Programa „EKOSISTEM – podrška reformama u zaštiti životne sredine“ koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *