Први део еко кампа за младе „Шуме су плућа наше планете – заштитимо их“ одржан на Гочу

Први део еколошког кампа „Шуме су плућа наше планете – заштитимо их“, на којем је учествовало 18 средњошколаца из Краљева, Кладова, Куршумлије, Трстеника, одржан је 1. и 2. октобра у наставној бази Шумарског факултета из Београда на планини Гоч.

Циљ кампа јесте да се код учесника, кроз едукације о значају шума, лошем утицају уништавања и важности противпожарне превенције шума, ојача еколошка свест, подстакну позитивне навике у понашању према природи и да се у својим местима заинтересују за рад у локалним организацијама које се баве заштитом животне средине и цивилном заштитом.

Учесници еко кампа су имали прилику да се, током предавања, упознају са шумским ресурсима Србије и заштићеним подручјима града Краљева, улогом шумских екосистема у контексту климатских промена, врстама и карактеристикама шумских пожара као најекстремнијим начином уништавања шума.

Упознавање са основама сналажења и оријентације у природи организовано је кроз интерактивну радионицу на којој су се учесници имали прилику да стекну практична знања и вештине (читање карата, кретање по азимуту, како користити бусолу…).

Организована је и основна обука упознавања са планином, планинарском опремом, кретањем по планини, шта се ради када модерна навигација, на коју се у планини многи ослањају – остане нема. Представници Добровољног ватрогасног друштва Краљево представили су ватрогасну опрему и средства за гашење пожара. Већина учесника кампа први пут је уживо видела како изгледају права планинарска и ватрогасна опрема.

Едукативни део на терену реалозован је пешачењем планинарском стазом до Цветних ливада, током којег су се ученици упознали са природом Гоча, врстама дрвећа, лековитог биља и печурака које ту расту.

Сваком учеснику кампа обезбеђен је планинарски комплет: мајице, ранчеви и др. ситније стварчице које су потребне за шетање по планини.
За други део кампа, који ће се одржати почетком новембра, планирана је акција пошумљавања.

Еко камп „Шуме су плућа наше планете–заштитимо их“ је део активности пројекта „Заједно можемо да заштитимо наше шуме 2“ који спроводи Добровољно ватрогасно друштво Краљево у сарадњи са Градском ватрогасним савезом Краљева у оквиру Програма „ЕКОСИСТЕМ – подршка реформама у заштити животне средине“ који реализују Млади истраживачи Србије, а подржава Шведска.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *