Тренинг мрежа Екосистем пројекта у Брзећу

У оквиру сарадње и умрежавања организација учесница Екосистем пројекта, прошлог викенда одржан је дводневни тренинг за представнике чланица Плаво Зелене мреже ФУТУРА у Брзећу, на обронцима Копаоника. У циљу размене искуства и заједничке сарадње, тренингу су присуствовали представници мрежа Европског покрета у Србији – Лесковац и Градског ватрогасног савеза Краљева.

Представници Градског ватрогасног савеза том приликом представили су Стратегију развоја савеза добровољних ватрогасних друштава на територији града Краљева са акционим планом за период од 2022. до 2027. године, реализовану у оквиру прошлогодишњег Екосистем пројекта.

Поменућемо главне делове и правце реализације Стратегије:

Иако ванредне ситуације нису тема коју истог тренутка можемо да повежемо са заштитом животне средине, у последњих неколико година повезаност ове две области постала је видљивија. Шумски пожари и временске непогоде изазване климатским променама све су учесталије. Самим тим, расте и наша свест о томе да заштиту природе чини и адекватна реакција на последице њене глобалне девастације. Како се повећава ризик од дугих сушних периода и топлотних таласа, тако расте и ризик од појаве шумских пожара.

Климатске промене повећавају могућност стварања временских услова, који погодују избијању и неконтролисаном ширењу шумских пожара. Сува вегетација омогућава пожару када започне да се брже шири (нарочито под утицајем ветра), захвата већу површину и теже гаси. Температура и суша не утичу само на то да пожари буду интензивнији, већ и да њихова сезона дуже траје, односно да у години буде више дана у којима постоји ризик да избију.

Основни циљ Стратегије је стварање нових и унапређење постојећих услова за свеукупан напредак на бази дугорочног унапређења заштите од пожара. Области и целине Стратегије у којима треба остварити организационо-техничке циљеве заштите од пожара су: нормативна регулатива, превентивна заштита, реактивно деловање, област сарадње свих фактора, а посебно сарадња са другим институцијама и међународним чиниоцима и сагледавање капацитета у знању, вештинама и потребној опремљености.

Три главна циља Стратегије су:

  • Унапређење свести грађана о важности превенције од пожара и могућностима активног укључивања у добровољно ватрогаство
  • Унапређење професионалних и техничких капацитета чланова ГВС-а за брзо, ефикасно и адекватно реаговање у случајевима пожара и другим кризним ситуацијама
  • Тежња да Градски ватрогасни савез Краљево постане поуздан партнер локалним, регионалним и националним институцијама у области ватрогаства, цивилне заштите и заштите животне средине кроз унапређену и институционализовану сарадњу

Правци реализације Стратегије иду ка подизању свести грађана, јачању стручних и техничких капацитета ДВД и међусекторске сарадње.

Учесницима тренинга представљен је део Стратегије који се реализује у овој години: активности су базиране на проширењу мреже на подручју Краљева (основано ново добровољно ватрогасно друштво у Матарушкој Бањи), јачању сарадње са планинарским и ловачким друштвима (потписан Меморандум о сарадњи са планинарским друштвима), реализацију обука из области заштите од пожара, успостављању сарадње са професорима и ученицима Шумарске школе (реализован Еко–камп на Гочу) и изградњу нових водозахвата на безводним просторима краљевачких планина (израда техничке документације за водозахат на Столовима је у току).

Током тренинга чија је тема била стратешко планирање, одрађен је и практичан рад који је обухватио вежбе стратешког планирања на моделу израде Стратегије Плаво Зелене мреже ФУТУРА.

По завршеном тренингу, учесници су посетили водопад Јеловарник – један од бисера копаоничке туристичке понуде.

Ове активности су део пројекта „Заједно можемо да заштитимо наше шуме 2“ који спроводи Добровољно ватрогасно друштво Краљево у сарадњи са Градском ватрогасним савезом Краљева у оквиру Програма „ЕКОСИСТЕМ – подршка реформама у заштити животне средине“ који реализују Млади истраживачи Србије, а подржава Шведска.

#ekosistemprogram #mladiistrazivacisrbije #poglavlje27

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *