Trening mreža Ekosistem projekta u Brzeću

U okviru saradnje i umrežavanja organizacija učesnica Ekosistem projekta, prošlog vikenda održan je dvodnevni trening za predstavnike članica Plavo Zelene mreže FUTURA u Brzeću, na obroncima Kopaonika. U cilju razmene iskustva i zajedničke saradnje, treningu su prisustvovali predstavnici mreža Evropskog pokreta u Srbiji – Leskovac i Gradskog vatrogasnog saveza Kraljeva.

Predstavnici Gradskog vatrogasnog saveza tom prilikom predstavili su Strategiju razvoja saveza dobrovoljnih vatrogasnih društava na teritoriji grada Kraljeva sa akcionim planom za period od 2022. do 2027. godine, realizovanu u okviru prošlogodišnjeg Ekosistem projekta.

Pomenućemo glavne delove i pravce realizacije Strategije:

Iako vanredne situacije nisu tema koju istog trenutka možemo da povežemo sa zaštitom životne sredine, u poslednjih nekoliko godina povezanost ove dve oblasti postala je vidljivija. Šumski požari i vremenske nepogode izazvane klimatskim promenama sve su učestalije. Samim tim, raste i naša svest o tome da zaštitu prirode čini i adekvatna reakcija na posledice njene globalne devastacije. Kako se povećava rizik od dugih sušnih perioda i toplotnih talasa, tako raste i rizik od pojave šumskih požara.

Klimatske promene povećavaju mogućnost stvaranja vremenskih uslova, koji pogoduju izbijanju i nekontrolisanom širenju šumskih požara. Suva vegetacija omogućava požaru kada započne da se brže širi (naročito pod uticajem vetra), zahvata veću površinu i teže gasi. Temperatura i suša ne utiču samo na to da požari budu intenzivniji, već i da njihova sezona duže traje, odnosno da u godini bude više dana u kojima postoji rizik da izbiju.

Osnovni cilj Strategije je stvaranje novih i unapređenje postojećih uslova za sveukupan napredak na bazi dugoročnog unapređenja zaštite od požara. Oblasti i celine Strategije u kojima treba ostvariti organizaciono-tehničke ciljeve zaštite od požara su: normativna regulativa, preventivna zaštita, reaktivno delovanje, oblast saradnje svih faktora, a posebno saradnja sa drugim institucijama i međunarodnim činiocima i sagledavanje kapaciteta u znanju, veštinama i potrebnoj opremljenosti.

Tri glavna cilja Strategije su:

  • Unapređenje svesti građana o važnosti prevencije od požara i mogućnostima aktivnog uključivanja u dobrovoljno vatrogastvo
  • Unapređenje profesionalnih i tehničkih kapaciteta članova GVS-a za brzo, efikasno i adekvatno reagovanje u slučajevima požara i drugim kriznim situacijama
  • Težnja da Gradski vatrogasni savez Kraljevo postane pouzdan partner lokalnim, regionalnim i nacionalnim institucijama u oblasti vatrogastva, civilne zaštite i zaštite životne sredine kroz unapređenu i institucionalizovanu saradnju

Pravci realizacije Strategije idu ka podizanju svesti građana, jačanju stručnih i tehničkih kapaciteta DVD i međusektorske saradnje.

Učesnicima treninga predstavljen je deo Strategije koji se realizuje u ovoj godini: aktivnosti su bazirane na proširenju mreže na području Kraljeva (osnovano novo dobrovoljno vatrogasno društvo u Mataruškoj Banji), jačanju saradnje sa planinarskim i lovačkim društvima (potpisan Memorandum o saradnji sa planinarskim društvima), realizaciju obuka iz oblasti zaštite od požara, uspostavljanju saradnje sa profesorima i učenicima Šumarske škole (realizovan Eko–kamp na Goču) i izgradnju novih vodozahvata na bezvodnim prostorima kraljevačkih planina (izrada tehničke dokumentacije za vodozahat na Stolovima je u toku).

Tokom treninga čija je tema bila strateško planiranje, odrađen je i praktičan rad koji je obuhvatio vežbe strateškog planiranja na modelu izrade Strategije Plavo Zelene mreže FUTURA.

Po završenom treningu, učesnici su posetili vodopad Jelovarnik – jedan od bisera kopaoničke turističke ponude.

Ove aktivnosti su deo projekta „Zajedno možemo da zaštitimo naše šume 2“ koji sprovodi Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo u saradnji sa Gradskom vatrogasnim savezom Kraljeva u okviru Programa „EKOSISTEM – podrška reformama u zaštiti životne sredine“ koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

#ekosistemprogram #mladiistrazivacisrbije #poglavlje27

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *