Учесници еко кампа успешно пошумили обронке Гоча

После успешне реализације првог дела еколошког кампа „Шуме су плућа наше планете – заштитимо их“, на којем је учествовало 18 средњошколаца из Краљева, Кладова, Куршумлије, Трстеника, одржаног 1. и 2. октобра у наставној бази Шумарског факултета из Београда на Гочу, почетком новембра месеца одржане су активности пошумљавања терена на локацији Прерово, који је огољен планском сечом дрвне грађе.

Првог дана другог дела кампа, учесници су током поподневних предавања имали прилику да се упознају са разноврсношћу биљног света Гоча, као и са начинима сађења и одржавања биљних врста, као и подсећањем о шумским пожарима, врстама, начину настанка, мерама превенције и борби са пожаром, као и начинимр аног откривања пожара и санацији пожаришта после пожара, а били су упознати од стране чланова ДВД Краљево са пројектним активностима друштва, као и о раду женске секције ДВД Краљево и о родној компоненти рада на пројекту.

Милан Жарковић и Владимир Стојнић, професори у Шумарској школи после детаљне теоријске припреме учесника кампа за теренски дан – припрему, сађење, правилан избор врста за пошумљавање са морфолошким параметрима квалитета садница, припрему станишта и пренос садница до места пошумљавања, извршили су показно сађење првог стабла јеле, а професор Стојнић је сумирао своје утиске са кампа:

– Налазимо се на најпродуктивнијим стаништима шума букве и јеле, са повољним условима за само формирање јама са јаком органском компонентом, па приликом садње саднице потребно је најмање два или три пута угазити земљиште око саднице, да се оствари што бољи контакт корена са земљиштем. И то је током овог пошумљавања највећи изазов. Након пријема саднице остаје да их даље негујемо, а то је пре свега, што се на овако богатом земљишту  добро развија и коров. У првом реду то су купина и коприва, па ћемо морати да примењујемо и мере неге, што значи да се овим данашњим радовима никако не завршава наш посао у подизању нових шума, већ отварамо једну нову етапу, где ћемо бити још више присутни на овом терену пре свега са мерама неге, које се тичу одбране од кункурентске вегетације.

Учесници кампа су на тој локацији, одабраној од стране Шумарског факултета, на надморској висини од око 1240 метара посадили 150 садница јеле и 50 садница планинског јавора, поштујући правила размака између редова и самих садница, а остављајући довољно места за формирање пута за кретање шумарске механизације. Цео тај посао урађен је под будним надзором шумара надлежног за терен Прерова.

У пошумљавању су, поред предавача и средњешколаца учестовали и чланови Краљевског академско природњачког друштва Балкан из Краљева, успостављајући прве кораке будуће трајње сарадње. Њихов члан, Александар Васиљевић, мастер биолог – еколог, ставио је акценат на умрежавању краљевачких еколошких организација:

– Све организације и удружења грађана треба да се удружују у веће целине, посебно са подручја исте локалне самоуправе из разлога што су заједно јећи, имају више чланова, а као у овом случају, велике активности пошумљавања ћемо лакше и да одрадимо. Не само то, него теба да постоји и интердисциплинарна ширина за удружења, јер једно удружење не може да поседује стручњаке свих профила, тако да ту постоји могућност да се надопуњујемо. Конкретно наша удружења треба остваре много ширу сарадњу и за аплицирање на конкурсима код разних донатора, јер заједно смо много јачи. Треба да покажемо да у Краљеву могу да се умреже удружења на бази волонтаризма, конкретно ми последњих пет година садимо око 1000-2000 садница годишње на овим просторима, тј. на подручју Гоча учешће у пројектима овог типа учешће су узимали и ученици Шумарске и Пољопривредно-хемијске школе, под надзором њихових професора. Данас се налазимо на подручју огледног добра Шумарског факултета и они воде рачуна о овом специјалном резервату природе, а неке следеће акције пошумљавања требамо изводити и на подручјима Столова у сарадњи са Србијашумама и Шумским газдинством Столови који су управници Предела изузетних одлика Столови, јер су они мање пошумљени од Гоча, а тамо је било и неколико пожара последњих година, па је пошумљавање прави потез у очувању функције и лепоте шуме.

Како је циљ кампа да се код учесника, кроз едукације о значају шума, лошем утицају уништавања и важности противпожарне превенције шума, ојача еколошка свест, подстакну позитивне навике у понашању према природи и да се у својим местима заинтересују за рад у локалним организацијама које се баве заштитом животне средине и цивилном заштитом, питали смо средњешколку Милијану Бучановић за коментар о утисцима са кампа:

– Изузетно ми је велика част зато што сам део овог кампа, сматрам да су предавања која су била у првом делу кампа била јако корисна за даљи наставак нашег стручног усавршавања, а и овај други део кампа са пошумљавањем је изузетан и сјајан, а моја очекивања су испуњена у потпуности!

У раду Пројектног тима посебан значај имају чланице Женске секције, које су на пошумљавању учествовале у великом броју. Једна од активнијих чланица, Мирјана Продановић своја запажања је преточила у речи похвале:

– Као представник Женске секције ДВД Краљево, желим да искажем своје одушевљење данашњом акцијом на Гочу, пошумљавањем овог подручја и нашим доприносом у развоју и заштити шума на територији града Краљева.

По завршеном пошумљавању, део екипе је препешачио планинарском стазом од места пошумљавања до наставне базе Шумарског факултета, а остали учесници су очистили терен од отпада, поспремили алат и организованим превозом сустигли пешаке код смештаја на Гочу.

Еко камп „Шуме су плућа наше планете–заштитимо их“ је део активности пројекта „Заједно можемо да заштитимо наше шуме 2“ који спроводи Добровољно ватрогасно друштво Краљево у сарадњи са Градском ватрогасним савезом Краљева у оквиру Програма „ЕКОСИСТЕМ – подршка реформама у заштити животне средине“ који реализују Млади истраживачи Србије, а подржава Шведска.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *