Učesnici eko kampa uspešno pošumili obronke Goča

Posle uspešne realizacije prvog dela ekološkog kampa „Šume su pluća naše planete – zaštitimo ih“, na kojem je učestvovalo 18 srednjoškolaca iz Kraljeva, Kladova, Kuršumlije, Trstenika, održanog 1. i 2. oktobra u nastavnoj bazi Šumarskog fakulteta iz Beograda na Goču, početkom novembra meseca održane su aktivnosti pošumljavanja terena na lokaciji Prerovo, koji je ogoljen planskom sečom drvne građe.

Prvog dana drugog dela kampa, učesnici su tokom popodnevnih predavanja imali priliku da se upoznaju sa raznovrsnošću biljnog sveta Goča, kao i sa načinima sađenja i održavanja biljnih vrsta, kao i podsećanjem o šumskim požarima, vrstama, načinu nastanka, merama prevencije i borbi sa požarom, kao i načinimr anog otkrivanja požara i sanaciji požarišta posle požara, a bili su upoznati od strane članova DVD Kraljevo sa projektnim aktivnostima društva, kao i o radu ženske sekcije DVD Kraljevo i o rodnoj komponenti rada na projektu.

Milan Žarković i Vladimir Stojnić, profesori u Šumarskoj školi posle detaljne teorijske pripreme učesnika kampa za terenski dan – pripremu, sađenje, pravilan izbor vrsta za pošumljavanje sa morfološkim parametrima kvaliteta sadnica, pripremu staništa i prenos sadnica do mesta pošumljavanja, izvršili su pokazno sađenje prvog stabla jele, a profesor Stojnić je sumirao svoje utiske sa kampa:

– Nalazimo se na najproduktivnijim staništima šuma bukve i jele, sa povoljnim uslovima za samo formiranje jama sa jakom organskom komponentom, pa prilikom sadnje sadnice potrebno je najmanje dva ili tri puta ugaziti zemljište oko sadnice, da se ostvari što bolji kontakt korena sa zemljištem. I to je tokom ovog pošumljavanja najveći izazov. Nakon prijema sadnice ostaje da ih dalje negujemo, a to je pre svega, što se na ovako bogatom zemljištu  dobro razvija i korov. U prvom redu to su kupina i kopriva, pa ćemo morati da primenjujemo i mere nege, što znači da se ovim današnjim radovima nikako ne završava naš posao u podizanju novih šuma, već otvaramo jednu novu etapu, gde ćemo biti još više prisutni na ovom terenu pre svega sa merama nege, koje se tiču odbrane od kunkurentske vegetacije.

Učesnici kampa su na toj lokaciji, odabranoj od strane Šumarskog fakulteta, na nadmorskoj visini od oko 1240 metara posadili 150 sadnica jele i 50 sadnica planinskog javora, poštujući pravila razmaka između redova i samih sadnica, a ostavljajući dovoljno mesta za formiranje puta za kretanje šumarske mehanizacije. Ceo taj posao urađen je pod budnim nadzorom šumara nadležnog za teren Prerova.

U pošumljavanju su, pored predavača i srednješkolaca učestovali i članovi Kraljevskog akademsko prirodnjačkog društva Balkan iz Kraljeva, uspostavljajući prve korake buduće trajnje saradnje. Njihov član, Aleksandar Vasiljević, master biolog – ekolog, stavio je akcenat na umrežavanju kraljevačkih ekoloških organizacija:

– Sve organizacije i udruženja građana treba da se udružuju u veće celine, posebno sa područja iste lokalne samouprave iz razloga što su zajedno jeći, imaju više članova, a kao u ovom slučaju, velike aktivnosti pošumljavanja ćemo lakše i da odradimo. Ne samo to, nego teba da postoji i interdisciplinarna širina za udruženja, jer jedno udruženje ne može da poseduje stručnjake svih profila, tako da tu postoji mogućnost da se nadopunjujemo. Konkretno naša udruženja treba ostvare mnogo širu saradnju i za apliciranje na konkursima kod raznih donatora, jer zajedno smo mnogo jači. Treba da pokažemo da u Kraljevu mogu da se umreže udruženja na bazi volontarizma, konkretno mi poslednjih pet godina sadimo oko 1000-2000 sadnica godišnje na ovim prostorima, tj. na području Goča učešće u projektima ovog tipa učešće su uzimali i učenici Šumarske i Poljoprivredno-hemijske škole, pod nadzorom njihovih profesora. Danas se nalazimo na području oglednog dobra Šumarskog fakulteta i oni vode računa o ovom specijalnom rezervatu prirode, a neke sledeće akcije pošumljavanja trebamo izvoditi i na područjima Stolova u saradnji sa Srbijašumama i Šumskim gazdinstvom Stolovi koji su upravnici Predela izuzetnih odlika Stolovi, jer su oni manje pošumljeni od Goča, a tamo je bilo i nekoliko požara poslednjih godina, pa je pošumljavanje pravi potez u očuvanju funkcije i lepote šume.

Kako je cilj kampa da se kod učesnika, kroz edukacije o značaju šuma, lošem uticaju uništavanja i važnosti protivpožarne prevencije šuma, ojača ekološka svest, podstaknu pozitivne navike u ponašanju prema prirodi i da se u svojim mestima zainteresuju za rad u lokalnim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine i civilnom zaštitom, pitali smo srednješkolku Milijanu Bučanović za komentar o utiscima sa kampa:

– Izuzetno mi je velika čast zato što sam deo ovog kampa, smatram da su predavanja koja su bila u prvom delu kampa bila jako korisna za dalji nastavak našeg stručnog usavršavanja, a i ovaj drugi deo kampa sa pošumljavanjem je izuzetan i sjajan, a moja očekivanja su ispunjena u potpunosti!

U radu Projektnog tima poseban značaj imaju članice Ženske sekcije, koje su na pošumljavanju učestvovale u velikom broju. Jedna od aktivnijih članica, Mirjana Prodanović svoja zapažanja je pretočila u reči pohvale:

– Kao predstavnik Ženske sekcije DVD Kraljevo, želim da iskažem svoje oduševljenje današnjom akcijom na Goču, pošumljavanjem ovog područja i našim doprinosom u razvoju i zaštiti šuma na teritoriji grada Kraljeva.

Po završenom pošumljavanju, deo ekipe je prepešačio planinarskom stazom od mesta pošumljavanja do nastavne baze Šumarskog fakulteta, a ostali učesnici su očistili teren od otpada, pospremili alat i organizovanim prevozom sustigli pešake kod smeštaja na Goču.

Eko kamp „Šume su pluća naše planete–zaštitimo ih“ je deo aktivnosti projekta „Zajedno možemo da zaštitimo naše šume 2“ koji sprovodi Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo u saradnji sa Gradskom vatrogasnim savezom Kraljeva u okviru Programa „EKOSISTEM – podrška reformama u zaštiti životne sredine“ koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *