Završen projekat „Šume su pluća naše planete, zaštitimo ih“

Projekat Šume su pluća naše planete, zaštitimo ih, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kraljevo realizovalo je uz podršku grada Kraljeva iz sredstava za sufinansiranje projekata iz oblasti zaštite životne sredine.

Zanimljiv edukativni program pod nazivom Šuma mora biti zdrava, biti zdrava za 15 učenika 7. i 8. razreda realizovan je u selu Rudno. Na putu do Rudna učenici su obišli manastir Studenicu.

Kroz ovaj program koji je sproveden u prirodi učenici su se upoznali sa značajem šume za zaštitu životne sredine, uticajem šume na prevenciju klimatskih promena, najčešćim uzrocima šumskih požara i načinu preventivnog delovanja i zaštiti šume.

Pošto boravak u šumi pruža brojne benefite, pa se kretanje tzv. stazama zdravlja u nekim zemljama tretira kao zvanična terapijska procedura, učenici su se upoznali sa planinarskom stazom od Brevine do Rudna i osnovnim pravilima ponašanja na stazi.

Kao završnica ovog programa, i ujedno njegov najzanimljiviji deo, bilo je sađenje sadnica smrče. Učenici su imali priliku da zasade „svoje drvo, svoj kiseonik“.

Na realizaciji ovog dela programa učestvovali su učenici OŠ Dimitrije Tucović sa profesorkom  Suzanom Radosavljević koja je ujedno i član DVD, zatim Živka Lazarević, Radovanka Vukosavljević i Milutin Vukosavljević iz DVD Kraljevo i šumar Milanko iz JP Srbijašume.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *